Systeemkaart

De systeemkaart

Als je een beetje serieus bridget, dan heb je een systeemkaart. In externe competities is het verplicht en in de hogere lijnen van de clubcompetities is het ook in de regel verplicht.

Bij BC I Love bridge is het op woensdag in de A & B-lijn verplicht en op dinsdag alleen in de A-lijn.
Op een systeemkaart geef je aan welke biedafspraken je met je partner gemaakt hebt.
Dus je geeft bijvoorbeeld aan of je een sterke of zwakke twee opening speelt, negatief doublet ja of nee, etc.
Ook de speelafspraken moeten aangegeven worden, b.v. kleintje belooft plaatje.

Uitwisselen en raadplegen systeemkaarten

Aan het begin van een spelronde geven jij en je partner – ongevraagd – jullie systeemkaart aan beide tegenstanders en zij zullen hun systeemkaart aan jullie overhandigen.
Gedurende het bieden en spelen mag iedere speler, behalve de dummy, de systeemkaart van zijn tegenstanders – maar niet die van hemzelf – raadplegen, maar alleen wanneer hij aan de beurt is om te bieden of te spelen.

Biedermeijer
In het algemeen wordt er Acol gespeeld, echter NBB heeft een aantal standaard biedsystemen opgezet voor spelers van verschillende niveaus.
De namen voor deze systemen: Biedermeijer® Groen (het eenvoudigste systeem), Biedermeijer® Blauw (een ingewikkelder variant) en Biedermeijer® Rood voor wedstrijdspelers.

Voor meer informatie over deze systemen, ga naar de NBB site, kies wedstrijden en dan Biedermeijer. Behalve een beschrijving van de drie systemen vind je daar ook de bijbehorende systeemkaarten die je kunt downloaden en printen.
De Biedermeijer systemen leggen niet alles vast. Er zijn een beperkt aantal opties die je zelf nog kunt invullen.

Je hoeft niet per se te kiezen voor Biedermeijer, maar als je zelf je eigen systeemkaart wil maken, dan is het handig om één van de Biedermeijer systemen als leidraad te nemen.

Overige voorbeelden en modellen

Op internet zijn vele voorbeelden van systeemkaarten te vinden. Soms kun je zo’n kaart als Word of Excel document downloaden en zelf naar eigen wens aanpassen.
Downloaden NBB systeemkaart (leeg) (pdf-bestand). Ook verkrijgbaar in de bridgewinkels.